Social media gebruik groeit en Pinterest profiteert

Afgelopen jaar was wereldwijd al een enorme groei van Pinterest gebruik te zien. Nu zijn er eindelijk ook officiële Nederlandse cijfers naar buiten gebracht. En die onderstrepen precies wat ik al vermoedde: Pinterest is (samen met TikTok) de grote winnaar. Het aantal actieve Nederlandse Pinterest-gebruikers groeide met 10% naar bijna 4 miljoen! En nóg indrukwekkender: het aantal dagelijkse gebruikers is met 24% gestegen.

Toename Pinterestgebruikers in Nederland

Deze week kwam het jaarlijkse Nationale Social Media Onderzoek van Newcom Research uit en de conclusies spetteren van het beeldscherm!

Conclusie 1: social media gebruik wordt intensiever
Meer mensen gebruiken social media, men gebruikt gemiddeld meer platforms én besteedt er meer tijd aan.

Conclusie 2: Pinterest en TikTok zijn de grote winnaars qua gebruik
Pinterest groeide van 3,5 miljoen gebruikers in 2020 naar 3,9 miljoen in 2021. Een toename van 10%!

Conclusie 3: toename in dagelijks gebruik van Pinterest, TikTok, LinkedIn en YouTube
892.000 mensen gebruiken Pinterest dagelijks! T.o.v. 2020 (717.000) is dat een groei van 24%. Ook LinkedIn (+39%) en YouTube (+12%) zagen fors meer dagelijkse gebruikers.

De laatste twee conclusies kom ik straks ook nog even op terug. Die hebben meer te maken met de huidige ‘grootheden’, Facebook en Instagram.

Mensen zoeken naar positieve inspiratie voor de toekomst

Pinterest groeide de afgelopen jaren gestaag. Stilletjes maar zeker wint het platform terrein. En toen kwam de pandemie. Nu meer dan óóit hebben mensen behoefte aan positieve inspiratie voor de toekomst. Want dat is waar Pinterest voor wordt gebruikt: het is een inspiratie zoekmachine.

Psst… Pinterest is geen social media

De term social media is een beetje misleidend. Je kan elkaar wel volgen op Pinterest, maar daarmee houdt het sociale aspect wel grotendeels op. Pinterest draait om het opdoen van ideeën en inspiratie. Als je nog niet zo goed weet hoe Pinterest werkt dan raad ik je dit artikel aan. Dan snap je binnen 2 minuten waarom Pinterest zo’n waardevol onderdeel is van online marketing.

Bedrijven profiteren van de groei van Pinterest gebruik

Je hoeft alleen maar naar deze indrukwekkende cijfers over de groei van Pinterest gebruik te kijken om te begrijpen dat hier een enorme kans ligt voor bedrijven en merken. Want er is dus een platform waar 4 miljoen Nederlanders op zitten, waar (zeker nu!) véél meer mensen nu zelfs dagelijks actief zijn, én wat ook nog eens de perfecte plek is om je doelgroep te inspireren. Want ik kan het niet vaak genoeg zeggen: Pinterestgebruikers omarmen waardevolle content van bedrijven met open armen.

Toch hoor je nog bizar weinig bedrijven over Pinterestmarketing. Ik durf wel te voorspellen dat dit het komend jaar gaat veranderen. Begin 2020, toen ik begon met Pin je plek, waren de Pinterestmarketeers letterlijk nog op 1 hand te tellen. De laatste tijd neemt dit explosief toe. En hoe meer bedrijven waardevolle content aan Pinterest gaan toevoegen, hoe beter het platform zal gaan werken. Daar ben ik van overtuigd!

Maar Facebook en Instagram dan?

Dikke kans dat jij als bedrijf nog vol inzet op Facebook en Instagram. Het blijven dan ook de grote platforms. Ter illustratie: Facebook heeft 10,4 miljoen Nederlandse gebruikers, YouTube 9,1 miljoen en Instagram 5,9 miljoen (mocht je je nog iets afvragen over Twitter: die heeft er 2,9 miljoen en dat is dus al lang en breed ingehaald door Pinterest).
Ik zou nog even terugkomen op de laatste twee conclusies uit het Nationale Social Media Onderzoek:

Conclusie 4: dagelijks gebruik Facebook onder jongeren blijft afnemen
De populariteit van Facebook is onder jongeren al jaren aan het dalen. Intussen is Facebook ingehaald door TikTok als je kijkt naar het aantal dagelijkse gebruikers tussen 15 en 19 jaar. Het totale aantal Facebook-gebruikers is overigens stabiel gebleven.

Conclusie 5: Instagram groeit nauwelijks onder de 40 jaar
Instagram groeit nog licht, maar er komen amper meer gebruikers bij van onder de 40 jaar.

Vraag je dus goed af op welk platform jij jouw doelgroep het beste bereikt.

Pinterestmarketing is simpel: laat zien waar jij goed in bent!

Gelukkig kost Pinterest véél minder tijd en moeite dan de platforms waar je continu met engagement bezig moet zijn. Pinterestmarketing is misschien wel de simpelste vorm van online marketing. Vooruit, ik ben misschien een klein beetje bevooroordeeld 🙂

Benieuwd of jij iets kan met Pinterest? Plan dan een gratis 10-minuten-gesprek met mij in.

Nationaal Social Media Onderzoek downloaden?

Het Nationaal Social Media Onderzoek 2021 van Newcom Research is hier gratis aan te vragen.

Bewaar dit artikel op Pinterest: